Brochures

Hieronder vind je een overzicht van de brochures die we met de heemkring hebben uitgegeven.

De brochures zelf kan je bekijken of downloaden door op de afbeelding te klikken.

Zrs. Benedictinessen in Ooigem (1904 – 1961)

Op de plaats van het huidige A.Marinplein in Ooigem bevonden zich in de 20ste eeuw de kloostergebouwen van de Benedictinessen van het Heilig Sacrament. De zusters, oorspronkelijk afkomstig uit Boulogne-sur-Mer, streken in 1904 neer te Ooigem omdat ze wegens de wet van Combes verplicht werden uit Frankrijk weg te gaan. Ze zijn er gebleven tot 1961. Over de zusters Benedictinessen en hun dagelijkse bezigheden leest u meer in deze brochure. Door getuigenissen van enkele merkwaardige bewoners en vertaalde documenten wordt u ondergedompeld in hun verhaal. Unieke illustraties en fotomateriaal vullen de teksten aan. Op 1 november 2020 werd door de gemeente, onder impuls van de Juliaan Claerhout-kring en de Werkgroep Erfgoed een informatiebord geplaatst , exact op de plaats waar het Frans klooster zich bevond, dit als blijvende herinnering aan deze b(l)oeiende periode.

Kostprijs : € 6
Geïnteresseerd? Bestellen kan hier

Aloys Desmet (1917 – 2017)

In deze brochure leert u een zoon, een echtgenoot en vader kennen. Maar u leert vooral Aloys kennen vanuit zijn muziek. Deze in Ooigem geboren toonkundige kreeg de kans om zijn talent te ontplooien en schopte het tot muziekleraar, dirigent, componist en directeur van het bekende Lemmensinstituut. De Juliaan Claerhout-kring en de Werkgroep Erfgoed hebben aan de drie koren uit Groot-Wielsbeke zijn partituren voorgelegd. Hieruit groeide een unieke samenwerking met een prachtig concert tot gevolg. Dit muzikaal eerbetoon van 20 composities van zijn hand, ging door op 23 september 2017 in een bomvolle kerk.

Kostprijs : € 6
Geïnteresseerd? Bestellen kan hier

Camiel Ottevaere (1916 – 2016)

Het verhaal van Camiel Ottevaere uit Ooigem is een verhaal met diverse boeiende aspecten: een neergestort vliegtuig, spionage, inzet van postduiven, brieven tijdens zijn gevangenschap, dood met de kogel. Deze duivenliefhebber, gekend als een begaafde maar stille man, werd gefusilleerd wegens vermeende spionage. Zijn laatste brieven, die ook in deze brochure opgenomen werden, getuigen van zijn waardigheid en moed.

100 jaar na zijn sterfdatum werd, op de Ooigemse begraafplaats, het graf van Camiel Ottevaere opgewaardeerd door de gemeente Wielsbeke. De Juliaan Claerhout-kring en de Werkgroep Erfgoed ontfermden zich over dit project en het betonnen grafkruisje werd vervangen door een uniek grafmonument, dat ingehuldigd werd op 31 oktober 2016.

Kostprijs : € 6
Geïnteresseerd? Bestellen kan hier