Internationale contacten – 4 – Russell D. Staudt (US)

Russell D. Staudt contacteerde de gemeente omdat hij de ware toedracht wou kennen van de dood van zijn oom Charles D. Staudt. Zijn vliegtuig, de Lizbeth II, werd op 29 januari 1944 neergehaald. Uit de getuigenissen van 5 overlevenden van de crash, kwam hij te weten dat mensen uit onze streek de 5 overlevenden hadden helpen ontsnappen.

Onze heemkring beschikte enkel over informatie over een vliegtuigcrash in WO II uit het artikel ‘Er is een vlieger gevallen …’ van Valère Vindevogel uit Leiesprokkels 1996-1998. Het artikel werd overgemaakt, alsook een bijdrage van N. Bruneel over datzelfde onderwerp uit een boek van Kuurne. Verschillende emails ging over en weer : wij bezorgden hem via Carlos Verbrugghe uniek fotomateriaal van Frank Vandam, één van de geredde bemanningsleden, en ook hedendaagse foto’s van de site van de crash. Russel D. Staudt vergeleek onze artikels met oorspronkelijke rapporten uit 1944 en kon zo zijn interpretaties van de feiten bijstellen. Zijn uiteindelijke rapport, zal hij ons samen met de originele rapporten en ander fotomateriaal, bezorgen. We zullen hier dankbaar gebruik van kunnen maken voor een nieuwe bijdrage in een volgende Leiesprokkels. Als dank voor alles liet Russel D. Staudt nog een ruiker bloemen bezorgen aan onze voorzitster Monique Claerhout.

https://www.honorstates.org/index.php?id=326259

http://www.americanairmuseum.com/aircraft/6616